Wednesday, October 23, 2013

#29 Lax i ugn med dilltäcke och citron


Lax går alltid hem och går oftast att hitta till rimliga priser. Här en variant med mycket dillsmak!


Lax med dilltäcke, 4 portioner
600-800 g laxsida, gärna den tjockaste biten
1 tsk matolja
2 dl crème fraiche (lätt går bra)
1 kruka dill, eller 1/2 dl fryst hackad
saften från 1/4 citron
salt och nymalen svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Torka av laxsidan med hushållspapper och kontrollera att det inte finns några ben kvar (dra med fingrarna över ytan samtidigt som du trycker lätt så känner du benen med en gång). Droppa lite matolja i en ugnsfast form, lägg i laxen med skinnsidan nedåt och salta lätt. Hacka dillen fint men spara några kvistar till garnering. Blanda dill, crème fraiche, citronsaft och smaka av med salt och peppar. Bred ut blandningen på toppen av laxen. Grädda mitt i ugnen, 20-30 min beroende på laxens tjocklek.

Till servering
kokt el. pressad potatis
blandsallad
citronklyftor

No comments:

Post a Comment