Monday, September 30, 2013

#25 Kyckling med paprika och vitlök

Snabbt, enkelt och gott är en utsliten klyscha, men det är precis vad denna rätt är. Vill man att det skall gå extra fort kan man dela kycklingbrösten på mitten. Vi gillar när såsen inte är för tjock så tallriken kan skrapas ren med en god skiva bröd.



Kyckling till 4 personer
4 kycklingbröstfiléer
1 stor gul lök
1 röd paprika
1/2 - 1 tsk paprikapulver
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
3 dl mellangrädde
smör till stekning
salt och peppar

Kärna ur paprikan, skär den i strimlor och stek i smör i en stekpanna med höga kanter till den är mjuk och har fått fin färg. Lägg paprikan åt sidan så länge och hacka löken fint. Stek löken i smör på låg värme några minuter, tillsätt sedan 1/2 tsk paprikapulver och stek någon minut till. Rör flitigt under stekningen då paprikapulvret lätt bränner fast. Ta upp löken och bryn kycklingbrösten på hög värme till fin färg. Lägg tillbaka löken och slå på 1 dl vatten. Sänk värmen och låt puttra 3 min. Pressa vitlöksklyftan i grädden och rör om ordentligt. Slå grädden i pannan och låt puttra 5-10 min till kycklingen är klar och såsen har tjocknat något. Smaka av med salt, peppar och resten av paprikapulvret efter smak och tycke. Garnera med paprikan och servera ur pannan.

Till servering
Basmatiris
Grönsallad
Bröd för att fånga den goda såsen...

Sunday, September 29, 2013

#24 Dragonkotletter

Förvånande okomplicerad och snabblagad slår denna rätt smaklökarna med häpnad!



Dragonkotletter, 4 portioner
4 fläskkotletter med ben
1 gul lök
3 dl grädde
1 tsk hackad dragon
1 msk hackad persilja
1/2 tsk soja
salt (gärna Lawry's kryddsalt) och svartpeppar
smör till stekning

Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör på hög värme till fin yta, lägg åt sidan. Stek löken i skyn från kotletterna på låg värme till den är mjuk utan att ha fått färg av stekningen. Tillsätt persilja, dragon, soja och grädde. Låt puttra några minuter och smaka av med salt och peppar, jag föredrar en sås med rejäl sälta. Lägg i kotletterna och låt puttra med i 5 min.



Klyftpotatis
800 g fast potatis
flingsalt
1 msk matolja

Skrubba och skär potatisen i klyftor. Ställ dem i rader på högkant i en ugnsfast form eller på en plåt, detta för att alla klyftor skall få fin yta. Ringla över lite matolja och strö över flingsalt. Grädda mitt i ugnen 20 min på 225 grader varmluft. Vill man ha lite extra yta kan man sätta på grillfunktionen sista 3-5 min.

Till servering
Grönsallad
Röd vinbärsgelé
Ev. lite timjan eller persilja till garnering

Saturday, September 28, 2013

#23 Chili con carne

Ja, vad ska man säga om chili con carne? Bönor och kött i en härlig gryta. Okomplicerat, lättlagat och klippt och skuret för matlådor. Se till att smaka på chilifrukterna innan ni lägger i allt, det varierar mycket i styrka.



Chili con carne, 6 portioner
2 gula lökar
500 g nötfärs
1 röd chili
1 grön chili
1 burk kidneybönor (ca 200g avrunnen vikt)
1 burk stora vita bönor (ca 200g avrunnen vikt)
500 g passerade tomater
500 g krossade tomater
1 gul paprika
1 röd paprika
2 dl vatten
4 msk tomatpuré
smör till stekning
salt
svartpeppar

Till servering
Vitt bröd eller ris

Skala och hacka lökarna och stek dem i smör på medelvärme i några minuter utan att de får färg. Lägg i köttfärsen och stek till genomstekt. Hacka under tiden paprika och chili. Lägg i övriga ingredienser och låt puttra på svag värme ca 30 min. Smaka av med ytterligare salt och peppar.

Friday, September 27, 2013

#22 Löksoppa med ostgratinerat surdegsbröd

Nu kommer vi till kanske den billigaste rätten under månaden, nämligen löksoppa. Lite som att koka soppa på en spik, men gott blir det verkligen!


Löksoppa, 4 portioner
3 gula lökar tunnt skivade
2 potatisar, tärnade
2 vitlöksklyftor, finhackade
15 g smör till stekning
1 tsk socker
salt och peppar
2 tsk torkad timjan
1 liter hönsbuljong
4 skivor surdegsbröd
2 dl riven ost

Stek löken på medelvärme i lite smör, tillsätt socker, salt och peppar. Lägg i vitlöken och låt fräsa med någon minut till. Slå över buljongen, tillsätt potatis och timjan. Låt koka ca 20 min. Gratinera brödet med osten i ugn till osten har fått fin färg. Servera soppan med det gratinerade brödet i.

Thursday, September 26, 2013

#21 Kycklinggryta med dragon och morötter

Kyckling och dragon är en lyckad kombination. Här en lite mer välarbetad vardagsgryta som ackompanjeras lika gärna av ris som pasta.


Kycklinggryta, 4 portioner
500 g kyckling (bröstfiléer, kycklinglår, lårfilé)
3 morötter
1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 liter hönsbuljong
1 lagerblad
8 vitpepparkorn
3 dl grädde
1 msk maizena
1-2 msk torkad dragon
salt och peppar

Dela kycklingen i mindre bitar. Skala och skär löken i tunna strimlor. Skala morötterna och dela i mindre bitar. Skär zucchinin i mindre bitar. Varva kyckling, lök och morötter i en kastrull. Grundkrydda med salt. Tillsätt lagerblad och vitpepparkorn. Slå över buljong och låt koka upp. Låt sjuda på svag värme till kycklingen är genomkokt, ca 10-15 minuter. Häll av buljongen i en egen kastrull, håll kyckling och grönsaker varmt. Reducera, dvs koka ner, buljongen till 1/3. Späd med grädde och krydda med dragon, salt och peppar. Låt puttra på svag värme några minuter. Om såsen är för lös så red av med lite maizena till önskad konsistens. Häll tillbaka såsen på kycklingen. Tillsätt zucchini och låt småputtra i 2-3 min. Servera med ris eller pasta.

Till servering
Ris eller pasta
Blandsallad

Varför vi stöder WFP och Skolmatsprogrammet

Vi anser att det arbete som FN utför genom skolmatsprogrammet är till stor nytta. Arbetet är volontärt och det har positiv effekt på samhällen omkring i världen. Samtidigt finns det otroligt mycket kvar att göra. Det är huvudanledningarna till varför vi i årets upplaga av Cookingforhunger väljer att stödja deras arbete.

Genom skolmatsprogrammet arbetar FN med att minimera barns hunger runtom i världen. Visionen är att ”...reducera hungern bland skolbarn så att hunger inte är ett hinder i deras utveckling”.  FNs arbete i området utförs genom World Food Programme.

Följande är några av de positiva effekter som skolmatsprogrammet bidrar till:

  • Utbildning: Skolmåltider ökar antalet barn som kommer till skolan och väl där lär de sig bättre.
  • Näring: Skolmåltiden är i många fall det enda näringsnyttiga målet mat ett utsatt barn får om dagen. Det kan hjälpa med  att säkerställa att ett barn att få i sig essentiell näring.
  • Hälsa: Genom skolmåltiderna skapar man en platform för att kunna addressera barns hälsa genom exempelvis hantering av avmaskning.
  • Socialt skydd: Skolmåltiderna ger skydd för individuella hushåll och hjälper till med att säkerställa mattillgång i kristider.
  • Lokalt jordbruk: Genom att nyttja och köpa lokalt producerad mat bidrar FN inte endast till barns välmående utan även till välfärden i lokala samhällen.


Med varje skänkt tia bidrar man med cirka fem skolmåltider. En måltid kan motsvara en frukost, en lunch eller ett mellanmål. Det tycker vi är bra och det gör även insatsen mätbar. Något som ofta är svårt i frågor kring välgörenhet.

För mer info gå in på: https://www.wfp.org/school-meals

Wednesday, September 25, 2013

#20 Makaronipudding / makaronilåda

Sällan kan så få ingredienser bli en så god rätt. Man kan blanda i lite vad man vill i sin makaronipudding, men en tips är att steka grönsaker innan man ställer in lådan i ugnen. Om inte, riskerar man att få en vattnig pudding med sladdriga grönsaker. Vår favorit innehåller kryddkorv för att få lite extra smak, men det blir också fantastisk gott med fläsk eller bara grönsaker.



Makaronipudding,  4-5 personer
4 dl makaroner
400 g korv, kassler, fläskkött el. liknande
1 purjolök
2-3 dl riven ost
4 ägg
4 dl mjölk
smör till stekning
salt och peppar



Koka makaronerna 1 min kortare än anvisningen på paketet. Hacka lök och strimla purjolök, stek till fin färg i lite smör och salta och peppra under tiden. Var noga med att steka löken ordentligt så att den inte vattnar av sig i puddingen senare. Skär korven i mindre bitar och stek även den till fin färg i lite smör. Blanda makaroner, lök samt korv och varva med ost i en smord ugnsform. Blanda ägg och mjölk, krydda med salt och peppar. Häll stanningen över makaronblandningen. Grädda i ugn 30-40 min på 200 grader varmluft.

Till servering
Brynt smör el. ketchup beroende på tycke och smak
Blandsallad

Tuesday, September 24, 2013

#19 Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Det finns nog lika många recept på raggmunk som det finns raggmunksälskare. Allt från råraksliknande skapelser som nästan uteslutande innehåller potatis till pannkakor där man låter några potatisar titta på under tillagningen. Skämt och sido, vårt recept ligger nog närmre rårakorna än pannkakorna och ger riktigt frasiga raggmunkar.


Raggmunk 4 portioner
700 g fast potatis
1 ägg
1/2 dl mjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 krm vitpeppar
300-400 g stekfläsk eller bacon
smör till stekning

Till servering
Rårörda lingon

Skiva fläsket och stek det till fin färg på medelvärme i lite smör. Håll fläsket varmt och spara överblivet fett till stekningen av rårakorna. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn, krama ur överflödigt vatten med händerna. Blanda ägg och mjölk, rör sedan ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Krydda blandningen med salt och peppar. Blanda smet med potatis, forma fyra raggmunkar och stek i smör/fett till fin färg på medel/låg värme. Tryck ut raggmunkarna med händerna när de läggs i panna så de inte blir för tjocka. Servera med rårörda lingon.

#18 Blodpudding med äpple och sidfläsk

Nedan en förenkling av ett av Melker Andersssons goda recept.


Blodpudding med äpple och sidfläsk, 4 portioner
400 g blodpudding
3 äpplen
1 stor gul lök
120 g bacon
2 krm mald ingefära
2 krm mald/nystött kryddpeppar
1 krm salt
1 tsk mald svartpeppar

Vitkålssallad
200 g vitkål
1 dl crème fraiche
salt & peppar

Till servering
Knäckebröd & smör

Skär blodpuddingen i tärningar. Kärna ur och tärna äpplena grovt. Skala och klyfta löken. Skär baconet i mindre bitar. Stek baconet knaprigt i en panna. Lämna fettet kvar i pannan och stek blodpuddingen, äpplena och löken i det. Blanda alla kryddor och strö över blodpuddingsblandningen. Stek några minuter till och lägg sedan tillbaka baconet. Till vitkålssalladen, strimla vitkålen fint och blanda med crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.

Citronrutor

Man behöver inte vara någon expert på att baka för att lyckas med dessa underbart goda  citronrutor. Servera dem solo eller med lite färska bär och en klick grädde. Nedan recept är ca 10 rutor.


Pajdeg
1 3/4 dl vetemjöl
2 msk socker
75 g rumsvarmt smör
1/2 tsk vaniljsocker

Fyllning
2 ägg
1 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 msk citronsaft
rivet skal av 1/2 citron

Till garnering
florsocker

Nyp ihop alla ingredienser till degen för hand och tryck ut degen i en smord fyrkantig form (ca 20 x 30 cm). Förgrädda botten 12 min i ugn på 200 grader varmluft. Vispa under tiden ägg och socker pösigt. Blanda i vetemjöl och citron. Häll fyllningen i det förgräddade skalet och grädda 10 min på samma värme. Låt kakan svalna, skär i rutor och pudra över florsocker innan servering.

Monday, September 23, 2013

#17 Pasta med champinjoner, fetaost och paprika

Den här pastarätten är lika god som den är lättlagad. Ytterligare ett plus är att den går utmärkt att värma som lunchlåda, så gör ordentligt!



4 portioner
300 g Fussili eller Penne tricolore
2 pkt bacon à 120 g
1 gul paprika
1 röd paprika
300 g champinjoner
150 g fetaost
2 rödlökar
3-4 msk olivolja
hackad basilika (kan uteslutas)
svartpeppar
salt

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Skölj champinjonerna, dela dem i mindre bitar och stek i lite olivolja till fin färg. Ta upp champinjonerna och ställ åt sidan. Dela paprikan i mindre bitar och skär rödlökarna i klyftor. Klipp ner baconet i pannan och stek till de precis börjar få färg. Häll då av överblivet fett och lägg i rödlök samt paprika och låt puttra med på medelvärme några minuter till grönsakerna mjuknat något men fortfrande har tuggmotstånd (stick med en gaffel för att testa). Lägg till sist tillbaka champinjonerna så att de blir varma. Blanda pastan med det övriga i en kastrull eller stor bunde. Ringla över 2 matskedar olivolja och peppra rikligt. Servera med smulad fetaost och hackad basilika.

Sunday, September 22, 2013

#16 Grillad fläskkotlett med grönsaksragu och potatis

Låt köttet ta utrymme på tallriken och försök få tag på stora kotletter på ben. Glöm inte att gnaga rent benen efterråt, bättre än så blir det inte!



Grillad fläskkotlett, 4 pers
4 stora fläskkotletter på ben à 200-250 g
Salt & peppar
ev. smör till stekning

Grönsaksragu
1 röd paprika
1 gul paprika
1 stor gul lök
3 tomater
1 pressad vitlöksklyfta
500g krossade tomater
1 dl vatten
salt & peppar
olivolja till stekning
ev. hackad bladpersilja eller färsk timjan

Till servering
Kokt potatis
Bröd (att suga upp den underbara skyn med)

Ta ur kotletterna ur kylen 30 min innan de skall grillas, salta och peppra dem rikligt. Starta med ragun och grilla sedan köttet när ragun står och puttrar. Skölj och skär paprikan i strimlor. Stek den i oljan på medelvärma till den är mjuk och har fått rikligt med färg. Hacka därefter löken och grovhacka tomaterna, låt fräsa med paprikan i några minuter. Tillsätt krossade tomater, vitlök och vatten och låt puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite färska örter. Grilla (alternativt stek i grillpanna/stekpanna) kotletterna på medelvärme till de är genomstekta. Lättast är att kontrollera med en termometer, 70-75 grader innertemperatut innebär färdigt. Om köttet steks i grillpanna, var noga med att ta till vara på skyn och häll över köttet vid servering.

Saturday, September 21, 2013

#15 Rotfruktssoppa, timjankryddat äpple och sidfläsk

Nu när vintern tagit ett stadigt grepp om land och rike behövs riktigt varma rätter för att hålla kylan ute. En rykande het soppa kan värma de flesta frusna själar, här med tillbehör av både söt och salt karaktär. Se till att få en konsistens på soppan som du trivs med. Börja med en "för tjockt" soppa och späd sedan med buljong till önskad konsistens.



Rotfruktsoppa, 4-6 portioner
1 gul lök
100 g kålrot
100 g rotselleri
100 g morot
100 g palsternacka
100 g potatis
1 l kraftig köttbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar
300 g sidfläsk i bit
3 äpplen
1/2 kruka färsk timjan (torkad går bra)
smör till stekning

Skala och hacka löken grovt. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Koka rotfrukterna mjuka i buljongen tillsammans med löken. Medan rotfrkterna kokar, skär fläsket i tärningar och stek på medelvärme till riktigt knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. När rotfrukterna är mjuka, häll av 2/3 av buljongen. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med en stavmixer (eller i en blender/matberedare). Om soppan är för tjock, tillsätt buljong lite i taget och rör/mixa till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering, kärna ur och tärna äpplena. Stek dem hastigt i smör och tillsätt mot slutet av stekningen hackad färsk timjan. Äpplena ska mjukna men inte bli sladdriga. Servera soppan riktigt varm med fläsket och äpplena.

Till servering
Bröd och smör
ev. lite crème fraiche

Friday, September 20, 2013

#14 Kyckling med matvetesallad och örtyoghurt

Matvete är en underskattad kolhydratkälla som är lättlagad och god. Variera grönsakerna efter smak och säsong.


Kyckling med matvetesallad, 4 portioner
4 kycklingbröstfiléer eller kycklinglår
2 msk olivolja
2 dl matvete
2 gula paprikor
4 tomater
1/2 dl hackad rödlök
250 g sallad
1 dl grovriven vällagrad ost, tex gruyère eller parmesan (kan uteslutas)
salt och peppar

Örtyoghurt
2 1/2 dl Turkisk yoghurt
3 msk hackad persilja (fryst går bra)
salt och peppar

Till servering
Vinäger för den som önskar lite mer syra
Käckebröd

Krydda kycklingen ordentligt med salt och peppar samt pensla dem med olivolja. Grilla i ugn 200 grader eller panna på medelvärme till genomstekta med fin yta. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpacknignen och låt svalna något. Skär paprikan i strimlor och stek den till fin färg i lite olivolja, låt svalna. Strimla rödlök och skär tomterna i tärningar. Blanda matvete, paprika, lök, tomater, ost och sallad (viktigt att paprikan och matveten inte är för varma, det får salladen att slokna), smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer olivolja. Blanda all ingredienser till örtyoghurten, smaka av med salt och peppar. Servera kycklingen varm och salladen rumstempererad eller kall.

Thursday, September 19, 2013

#13 Korvgryta

Nedan recept är inspirerat av ett recept från Leif Mannerströms kokbok Husmanskonst. Vi gillar verkligen Mannerströms matlagning men hans uppfattning om hur stor en portion mat är kan man tycka vad man vill om (vi korrigerade till vad vi anser vara normalt intag utan risk för totalt matkoma).


Korvgryta, 4 portioner
300 g falukorv
300 g kryddkorv
400 g potatis
1 gul lök
3 morötter
1/4 vitkålshuvud
1 flaska öl, gärna en lager
1/2 - 1 liter hönsbuljong
1/2 dl finhackad färsk persilja
salt och peppar

Till servering
Senap
Knäckebröd

Skala och skär löken i klyftor. Skala morötterna och potatisen och dela i mindre bitar. Skär vitkålen i tunna strimlor. Dela korvarna i mindre bitar. Varva alla ingredienser i en stor kastrull, grundkrydda med salt och peppar. Häll på öl och buljong. Låt koka upp och sjud till grönsakerna är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Smaka av kryddningen under koktiden och tillsätt eventuellt mer salt och peppar. Vänd ner persiljan precis innan servering.

Wednesday, September 18, 2013

#12 Kyckling i ugn med rofrukter och kall basilikasås

Den här rätten blir väldigt bra oavsett om man väljer kycklingfilé, lår eller styckad hel kyckling som nedan. Om man väljer att köpa en hel kyckling och är osäker på styckningen finns många bra tips att hämta på YouTube, sök bara på "stycka kyckling" så kan ni få hjälp av Melker med flera.


Kyckling med rotfrukter, 4 portioner
1 hel färsk kyckling (eller annan kyckling efter eget tycke)
2-3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk salt
4 potatisar
4 morötter
2 gula lökar
Basilikasås
1 dl majonäs (valfri fetthalt...)
2 dl crème fraiche
1 dl hackad basilika (fryst går bra)
salt och peppar
Stycka kycklingen till önskade bitar. Vi valde att dela bröstbitarna på mitten, dela upp låret i leden samt bena ur den övre lårbiten. Behåll så mycket skinn som möjligt på kycklingen då det blir underbart gott och knaprigt i ugnen. Skölj och skala potatis, morötter och lök. Dela dem i klyftor och lägg i en långpanna tillsammans med kycklingen. Blanda olivolja, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar till en marinad. Häll marinaden över kycklingen och rotfrukterna. Blanda runt ordentligt och arrangera sedan kycklingbitarna överst med skinnsidan uppåt. Stek i ugn 30-40 min på 225 grader varmluft. Blanda undertiden ihop ingredienserna till såsen och smaka av med salt och peppar.

Till servering
Blandsallad
Vinägrett

Tuesday, September 17, 2013

#11 Omelett

Om det behöver gå snabbt är omelett en utmärkt middag. Det är också en bra rätt att utnyttja lite rester till. Nedan är ett grundrecept med ost men tveka inte att addera skika, kyckling, feta ost eller något annat som finns tillgängligt i kylen.


Omelett, 4 portioner (stekts i två omgångar)
8 ägg
2 dl mjölk
salt & svartpeppar
2 dl riven ost
Smör till stekning

Till servering
Knäckebröd & smör
Blandsallad

Knäck äggen i en skål, tillsätt mjölk, salt och peppar. Vispa ordentligt. Stek i två omgångar på medel/låg värme i gjutjärnspanna i lite smör. Var försiktig med temperaturen, omeletten bränner lätt. Rör inte om i omeletten under stekningen utan låt den stelna underifrån. När omeletten är nästan helt fast, strö osten på toppen. Låt osten smälta. Vik omeletten på mitten, dela och servera genast.

Äppelpaj med havrecrumble, kanel och flingsalt

Så här under äppelskörden kan man ju inte motstå att göra en riktigt god äppelpaj. Om ni en gång äter äppelpaj med lite flingsalt på toppen kommer ni aldrig att vilja vara utan det. Prova!


Äppelpaj, 6 portioner
4 äpplen
3 msk råsocker el. strösocker
1 msk kanel
100 g smör
0.75 dl strösocker
1.5 dl vetemöl
2.5 dl havregryn
1 msk flingsalt

Till servering
vaniljsås eller vaniljglass

Kärna ur äpplena och skär dem i tärningar, låt skalet vara kvar. Lägg äppelbitarna i en pajform och strö över råsocker och kanel. Tärna smöret och nyp ihop det med mjöl och socker till en smuldeg. Avsluta med att blanda ner havregryn i degen. Fördela smulor av degen över äpplena och avsluta med flingsalt på toppen. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter på 225 grader varmluft.

Veckans söta!

Kära matvänner! Med bara två veckor kvar till starten för Cooking for Hunger 2013 är det dags att introducera "Veckans söta". Vi vet att man ibland är sugen på något sött efter maten, speciellt om man har bjufit över sina vänner på Cooking for Hunger middag. Därför kommer vi lägga upp fyra lättlagade och billiga efterrätter så det finns en höjdpunkt i veckan att se fram emot. Snart kör vi igång!

Saturday, September 14, 2013

#10 Fläskgryta med curry och smörstekt äpple

"Grytjävel med ris" är en riktig höstfavorit. Här en variant som tar vara på nymogna äpplen och där man kan använda det man känner för. Leta efter det fläskkött som är billigt för tillfället, det går lika bra med filé, benfri kotlett, bog, stek eller karré.



Fläskgryta, 6 portioner
800 g fläskkött
2 gula lökar
2 morötter
200 g haricots verts, broccoli eller sockerärtor
1/2 msk curry
1/2 krm chilipulver
1 äpple
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 msk vetemjöl
matolja till stekning
salt och peppar

Hacka löken och stek på medelvärme i en gryta till den börjar få färg. Tillsätt curryn, grundkrydda med salt och peppar och låt fräsa några minuter. Putsa fläskköttet från senor och fett, dela i mindre bitar och lägg i grytan. Stek tillsammans med löken på medelvärme till genomstekt. Skala och skiva morötterna samt hacka äpplet i mindre bitar, lägg i grytan. Tillsätt grädde och chili. Blanda mjölk och mjöl ordentligt i ett glas, häll ner i grytan. Låt koka upp och puttra 10-15 min till önskad konsistens. Skölj och dela haricots verts i mindre bitar och låt koka med 2-3 min. Smaka av med salt och peppar. Glöm inte de stekta äppelskivorna till servering, de gör hela rätten!

Till servering
Ris
Smörstekta äppelskivor

Friday, September 13, 2013

#9 Broccolisoppa

Här kommer en snabb och lättlagad soppa. Vill man ha den lite mera matig kan man lägga till bitar av kokt potatis.


Broccolisoppa, 4 portioner
400 g broccoli (fryst går bra)
8 dl hönsbuljong från tärning
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 dl crème fraiche
2 msk hackad persilja (fryst går bra)
2 msk citronsaft
salt och peppar
smör till stekning

Till servering
Soppbröd, frallor eller knäckebröd

Skala och finhacka löken och vitlöken och stek på medelvärme i lite smör i en kastrull. De skall inte få färg. Tillsätt buljong och broccoli, låt koka ca 10 min till broccolin är helt mjuk. Tillsätt citronsaft och grundkrydda med salt och peppar. Mixa soppan slät med en stavmixer. Låt koka upp. Ta av från värmen och rör ner 1 dl crème fraiche och persiljan. Servera med en klick crème fraiche och lite hackad persilja på toppen.

Thursday, September 12, 2013

#8 Köttfärssås och spagetti

Ytterligare en klassiker som gissningsvis lagas i de flesta svenska hem. Rödvinet kan uteslutas pga pris men ger en extra smakdimension.



Bolognese, 4 port
300 g spagetti
500 g blandfärs
200 g rökt sidfläsk
1 stor gul lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
2 dl rödvin (kan uteslutas)
500 g passerade tomater
1 dl vatten
2-3 msk tomatpuré
olivolja till stekning

Till servering
blandsallad
riven parmesan

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Tärna fläsket och stek i lite olivolja till fin färg. Finhacka löken och låt fräsa med fläsket. Lägg även i köttfärsen och bryn på medelvärme. När färsen blivit genomstekt, slå på vin, tomater, vatten och tomatpuré. Låt puttra under lock i 30-40 minuter. Skala och skiva morötterna tunt, vänd ner i såsen och låt koka ytterligare 15 min. Smaka av med salt och peppar.

Wednesday, September 11, 2013

#7 Tonfiskpasta med curry och äpple

Det här receptet är lika snabbt som det är gott och är hämtat ut Per Morbergs bok Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat.


Tonfiskpasta 4 portioner
500 g pasta
1 burk tonfisk i vatten
1 äpple
1 gul lök
10 cm purjolök
3 dl grädde
1-2 msk curry
salt och peppar
matolja till stekning

Till servering
Klyftade tomater

Koka pastan 1 min kortare än anvisningen på paketet. Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna äpplet. Stek löken och äpplet i lite matolja på medelvärme, de skall inte få färg. Pudra över curry och låt fräsa någon minut till. Slå på grädde och lägg i tonfisken. Rör om och låt puttra några minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer curry. Häll såsen över pastan och rör om. Skär purjolöken i tunna skivor och rör ner precis innan servering.

Tuesday, September 10, 2013

#6 Champinjonpaj med spenat

En nybakad paj är en riktig höjdare. I denna lite ovanliga variant har jag bladspenat i pajen istället för i salladen bredvid. Hoppas det smakar!


Champinjonpaj, 4-6 portioner

Pajskal
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg
1 krm salt

Fyllning
15 cm purojlök
300 g champinjoner
300 g babyspenat
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning
salt och peppar

Äggstanning
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 dl riven ost

Blanda all ingredienser till pajdegen och nyp ihop till en fast deg, låt vila i kyl 30 min. Tryck därefter ut degen i en smord pajform, ca 24 cm, nagga botten med en gaffel och förbaka skalet i ugn 15 min på 175 grader varmluft. Skölj och dela champinjonerna, stek dem gyllenbruna i smör, salta och peppra. Lägg i löken i pannan och stek med till fin färg. Lägg därefter i spenaten och stek ut allt vatten, det är viktigt att inte någon vätska finns kvar i bladen, då blir pajen vattnig. Tillsätt vitlök och smaka av blandningen med salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet, blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över. Grädda mitt i ugnen ca 45 min på 175 grader till fin färg.

Till servering
Tomater
Olivolja

Monday, September 9, 2013

#5 Fiskburgare med avocado eller currycrème


Ok, halvfabrikat kanske inte alltid är det bästa, men i detta fall fungerar det utmärkt. Panerade fiskfiléer brukar sällan innehålla mycket onödiga tillsatser, är lättlagade och smakar helt ok. Receptet nedan är med två alternativ, avocado eller currycrème.


Fiskburgare, 4 portioner
4 panerade frysta fiskfiléer
4 hamburgerbröd eller 8 skivor ljust bröd
1/2 gurka
1/2 rödlök
2 avocado eller 1 burk crème fraiche + 2 tsk curry
1/2 citron
salt och peppar

Till servering
ugnsrostad potatis

Skala potatisen och skär i klyftor, häll över 1-2 msk olja och krydda med salt och peppar. Rosta i ugnen ca 20 min på 225 grader varmluft. Tillaga fisken i ugn enligt anvisningarna på paketet. Rosta brödet. Skär gurkan och rödlöken i skivor. Mosa avocadon (eller blanda crème fraiche, curry, salt och peppar). Montera burgarna och hugg i!

Sunday, September 8, 2013

#4 Ugnspannkaka med stekt fläsk och rårörda lingon

Här kommer en tribut till en synnerligen bortglömd rätt. Vissa gillar att ha fläsket i smeten, men för oss som gillar knaprigt fläsk framför blött så uppmanar vi till att plocka fram gjutjärnspannan.


Ugnspannkaka, 4 port
1 msk smör
4 ägg
7.5 dl mjölk, 3%
4 dl vetemjöl
3/4 tsk salt

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Smörj en långpanna eller ugnsfast form (ca 30 x 40 cm) med smöret. Knäck äggen i en rymlig bunke och vispa sönder dem lätt. Tillsätt hälften av mjölken och sikta sedan i mjölet under omrörning. Rör till en jämn smet och tillsätt sedan resten av mjölken och saltet. Grädda mitt i ugnen ca 30 min till riktigt fin färg.

Till servering
knaperstekt bacon (2 pkt)
rårörda lingon eller lingonsylt

Saturday, September 7, 2013

#3 Pastasallad med kyckling och fetaost

Pastasallad är perfekt att göra på det som blir över från en kycklingmiddag.


Pastasallad, 4 portioner
300-400 g pasta fusilli eller penne
300 g tomater
3 tillagade, kalla kycklinglår
15 cm purjolök
1/2 dl hackad basilika (fryst går bra)
1/2 gurka
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk olivolja
salt och svartpeppar

Koka pastan enligt anvisningen på paketet, låt svalna. Pilla loss köttet från kycklinglåren. Klyfta tomaterna, finhacka salladslöken och skär gurkan i mindre bitar. Rör ihop olja, basilika, vitlök och salt & peppar till en dressing. Lägg pasta, kyckling och grönsaker i en stor skål. Häll över dressingen och rör om ordentligt. Smaka av med ev. mer salt och peppar.

Till servering
Knäckebröd & smör

Friday, September 6, 2013

#2 Kyckling i ugn med chili och rostad potatis

Hel kyckling i ugn blir väldigt gott och saftigt. Var noga med att ösa under tillagningen för att få ett smakrikt och krispigt skinn. Passa gärna på att laga lite extra kyckling för att ha till pastasallad dagen efter.


Kyckling i ugn, 4 portioner
1 hel kyckling alt. kycklinglår
1 stor röd chili
2 vitlöksklyftor
800 g potatis
olivolja
salt och peppar

Citronyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1 msk citronsaft
salt och peppar

Till servering
Blandsallad

Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Skölj och skär potatisen i mindre bitar. Häll lite olivolja över potatisen, salta och peppra. Stek i ugnen ca 30 min. Finhacka chilin, pressa vitlöken och blanda med lite olivolja samt salta och peppra. Gnid in marinaden i kycklingen. Grilla kycklingen i ugn 40-60 minuter beroende på storlek eller till bröstbitarna har en innertemperatur på 70 grader. Skölj och skär potatisen i mindre bitar. Häll lite olivolja över potatisen, salta och peppra. Stek i ugnen ca 30 min. Rör ihop ingredienserna till ctironyoghurten. Stycka kycklingen och servera med potatis, citronyoghurt och en blandsallad.

Thursday, September 5, 2013

#1 Korv stroganoff

Vi börjar med en riktig klassiker! Få rätter är så enkel, god och billig som korv stroganoff. Här används inte tomatpuré utan passerade tomater, det blir godare! Då rätten är ganska mastig men utan syra så brukar en blandsallad och vinägrett vara ett bra komplement.


Korv stroganoff, 4 portioner
500 g falukorv
1 gul lök
3 dl grädde
500 g passerade tomater
salt och peppar
matolja till stekning

Till servering
Kokt ris
Blandsallad och vinägrett

Koka riset enligt anvisningen på paketet. Dela korven i mindre bitar, stavar eller tärningar, och stek på medelvärme så att den får lite yta. Skala och hacka löken, och stek i en gryta på svag värme i lite olja. Tillsätt korven och tomaterna och låt puttra till det mesta av vattnet i tomatsåsen ångat bort, ca 5 min. Tillsätt grädde, rör om och smaka av med salt och peppar.