Thursday, September 26, 2013

Varför vi stöder WFP och Skolmatsprogrammet

Vi anser att det arbete som FN utför genom skolmatsprogrammet är till stor nytta. Arbetet är volontärt och det har positiv effekt på samhällen omkring i världen. Samtidigt finns det otroligt mycket kvar att göra. Det är huvudanledningarna till varför vi i årets upplaga av Cookingforhunger väljer att stödja deras arbete.

Genom skolmatsprogrammet arbetar FN med att minimera barns hunger runtom i världen. Visionen är att ”...reducera hungern bland skolbarn så att hunger inte är ett hinder i deras utveckling”.  FNs arbete i området utförs genom World Food Programme.

Följande är några av de positiva effekter som skolmatsprogrammet bidrar till:

  • Utbildning: Skolmåltider ökar antalet barn som kommer till skolan och väl där lär de sig bättre.
  • Näring: Skolmåltiden är i många fall det enda näringsnyttiga målet mat ett utsatt barn får om dagen. Det kan hjälpa med  att säkerställa att ett barn att få i sig essentiell näring.
  • Hälsa: Genom skolmåltiderna skapar man en platform för att kunna addressera barns hälsa genom exempelvis hantering av avmaskning.
  • Socialt skydd: Skolmåltiderna ger skydd för individuella hushåll och hjälper till med att säkerställa mattillgång i kristider.
  • Lokalt jordbruk: Genom att nyttja och köpa lokalt producerad mat bidrar FN inte endast till barns välmående utan även till välfärden i lokala samhällen.


Med varje skänkt tia bidrar man med cirka fem skolmåltider. En måltid kan motsvara en frukost, en lunch eller ett mellanmål. Det tycker vi är bra och det gör även insatsen mätbar. Något som ofta är svårt i frågor kring välgörenhet.

För mer info gå in på: https://www.wfp.org/school-meals

No comments:

Post a Comment