Nu när vintern tagit ett stadigt grepp om land och rike behövs riktigt
varma rätter för att hålla kylan ute. En rykande het soppa kan värma de
flesta frusna själar, här med tillbehör av både söt och salt karaktär.
Se till att få en konsistens på soppan som du trivs med. Börja med en "för tjockt" soppa och späd sedan med buljong till önskad konsistens.
Rotfruktsoppa, 4-6 portioner
1 gul lök
100 g kålrot
100 g rotselleri
100 g morot
100 g palsternacka
100 g potatis
1 l kraftig köttbuljong
2 dl grädde
salt och vitpeppar
300 g sidfläsk i bit
3 äpplen
1/2 kruka färsk timjan (torkad går bra)
smör till stekning
Skala och hacka löken grovt. Skala rotfrukterna och skär dem i mindre
bitar. Koka rotfrukterna mjuka i buljongen tillsammans med löken. Medan
rotfrkterna kokar, skär fläsket i tärningar och stek på medelvärme till
riktigt knapriga. Låt rinna av på hushållspapper. När rotfrukterna är
mjuka, häll av 2/3 av buljongen. Tillsätt grädde och mixa soppan slät
med en stavmixer (eller i en blender/matberedare). Om soppan är för
tjock, tillsätt buljong lite i taget och rör/mixa till önskad
konsistens. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering, kärna
ur och tärna äpplena. Stek dem hastigt i smör och tillsätt mot slutet av
stekningen hackad färsk timjan. Äpplena ska mjukna men inte bli
sladdriga. Servera soppan riktigt varm med fläsket och äpplena.
Till servering
Bröd och smör
ev. lite crème fraiche
No comments:
Post a Comment