Champinjonpaj, 4-6 portioner
Pajskal
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 ägg
1 krm salt
Fyllning
15 cm purojlök
300 g champinjoner
300 g babyspenat
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning
salt och peppar
Äggstanning
3 ägg
2 1/2 dl mjölk
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1 dl riven ost
Blanda all ingredienser till pajdegen och nyp ihop till en fast deg, låt vila i kyl 30 min. Tryck därefter ut degen i en smord pajform, ca 24 cm, nagga botten med en gaffel och förbaka skalet i ugn 15 min på 175 grader varmluft. Skölj och dela champinjonerna, stek dem gyllenbruna i smör, salta och peppra. Lägg i löken i pannan och stek med till fin färg. Lägg därefter i spenaten och stek ut allt vatten, det är viktigt att inte någon vätska finns kvar i bladen, då blir pajen vattnig. Tillsätt vitlök och smaka av blandningen med salt och peppar. Lägg fyllningen i pajskalet, blanda ingredienserna till äggstanningen och häll över. Grädda mitt i ugnen ca 45 min på 175 grader till fin färg.
Till servering
Tomater
Olivolja
No comments:
Post a Comment