Tuesday, September 24, 2013

#19 Raggmunk med fläsk och rårörda lingon

Det finns nog lika många recept på raggmunk som det finns raggmunksälskare. Allt från råraksliknande skapelser som nästan uteslutande innehåller potatis till pannkakor där man låter några potatisar titta på under tillagningen. Skämt och sido, vårt recept ligger nog närmre rårakorna än pannkakorna och ger riktigt frasiga raggmunkar.


Raggmunk 4 portioner
700 g fast potatis
1 ägg
1/2 dl mjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 krm vitpeppar
300-400 g stekfläsk eller bacon
smör till stekning

Till servering
Rårörda lingon

Skiva fläsket och stek det till fin färg på medelvärme i lite smör. Håll fläsket varmt och spara överblivet fett till stekningen av rårakorna. Skala potatisen och riv den grovt på ett rivjärn, krama ur överflödigt vatten med händerna. Blanda ägg och mjölk, rör sedan ner mjölet lite i taget till en jämn smet. Krydda blandningen med salt och peppar. Blanda smet med potatis, forma fyra raggmunkar och stek i smör/fett till fin färg på medel/låg värme. Tryck ut raggmunkarna med händerna när de läggs i panna så de inte blir för tjocka. Servera med rårörda lingon.

No comments:

Post a Comment